+46 708 34 25 60 info@haendigt.se

Kursledare och föredragshållare

Dessa föredragshållare nedan håller olika workshops och föredrag under Haendigt 2022. Vi publicerar löpande namnen på nya Workshop-ledare och föredragshållare. Vill du läsa mer om någon ledare, klicka på namnet i fältet nedan.
Finalt program över kurser och föredrag publiceras den 1 december 2021.

Anmälan till Workshops som listats nedan, öppnar den 17 januari 2022.

Anna Bauer

Anna Bauer är textilkonstnär utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk, bosatt och verksam i Göteborg. Har gett ut boken ”Hönsestrik a love story” på Roos & Tegnér förlag 2019.

AnitaYarn, Anita Grahn

Jag har alltid känt mig hemma med textil, form och färg, och min grund fick jag när jag läste vid Textilhögskolan i Borås. Idag designar och skriver jag stickbeskrivningar som är publicerade i till exempel KnitPicks, Sockupied och Knitty och på Ravelry.

Mitt favoritmaterial är ull, och jag låter spinna garner av ull för handstickning från olika svenska fårgårdar och också av ull från mina angorakaniner. Garner, materialpaket, projektpåsar och andra tillbehör säljs i AnitaYarn’s webshop på Etsy, över hela världen.

Anna Wengdin

Jag broderar på ylle. Jag har format mitt egen stil genom åren med utgångspunkt i folkkonsten och allmogeslöjden. Utbildad hemslöjdskonsulent på Handarbetets vänners skola 2000 och har arbetat som textil Länshemslöjdskonsulent i Skåne mellan 2000-2003. Längesen! Har broderiet som stort intresse och haft många populära kurser i att brodera på ylle genom åren. Jag var tidigt ute med att brodera fritt på ylle och att blanda olika tekniker hämtade ut allmogeslöjdens material, tekniker och formspråk.

Jag gillar det gamla, men gillar lika mycket att utveckla från det gamla så det känns personligt, nutida och spännande. Med tryggheten i kunskapen om slöjd känner jag mig fri att göra lite som jag vill, utan osäkerhet.

Annemor Sundbo

Annemor Sundbø, Torridal Tweed

Annemor Sundbø fra Kristiansand  i Norge, er tekstildesigner og faglærer i vev og tegning, er statsstipendiat og har fått Kongens fortjenstmedalje, og har mottatt en rekke kulturpriser for strikking i kulturhistorisk perspektiv. Annemor har resirkulert ull i rundt 25 år og har Norges største samling av strikkeplagg. Hun har utgitt flere fagbøker.

Ateljé Svenskt Allmoge, Kristina Persson

Kristina Persson har broderat under en längre tid, främst skånskt yllebroderi men också grannlåt andra sömnadstekniker. Hon har hållit kurser sedan 2002 för Skånes hemslöjdsförbund. Kristina har ställt ut på flera mässor och marknader runt om i Sverige.

Avtryck Maria Antreski

Avtryck, Maria Antreski

Avtryck, Maria Antreski är slöjdlärare och hantverkare. Arbetar mycket med återbruk och vill gärna kombinera det gamla med det nya. Har haft kurser med dioder bla för Hemslöjden och Kursverksamhet.

Christel Seyfarth

I løbet af 13 år er Christel Seyfarth ikke alene blevet en anerkendt strik-designer i Danmark, men er også kendt langt, langt ud over Danmarks grænser. Derudover har hendes oprindelige skøre idé med at lave en strikkefestival på Fanø medført, at Fanø Internationale Strikkefestival nu på 15. år er blevet verdenskendt og har dannet skole og inspiration for mange andre strikkefestivaler, bl.a. i Skotland, på Island og i Norge. For dette engagement blev hun i 2016 af Ministeriet for By- og Landdistrikter tildelt både den regionale og den nationale pris som ”årets ildsjæl”.

Matilda Olsson

Emily Matilda sömnadsateljé, Matilda Olsson

Matilda Olsson är mönsterkonstruktör, klänningsskräddare och lärare som driver Emily Matilda sömnadsateljé i Hudiksvall. Fokus ligger på specialdesignade brudklänningar och skräddade vardagsplagg. Hon har mångårig erfarenhet inom mönsterkonstruktion och sömnad och har bland annat sytt åt kungahuset.

Eva Eriksson

Evahanda, Eva Eriksson

Sedan liten är jag, Eva Eriksson, “besatt” av folkdräkter. Senare blev det broderi, stickning, virkning, vävning. Sömnad och broderi är det jag gör mest nu. Svunna tider, loppisar, auktioner är andra saker jag gillar. Kina är en annan passion.

Anna-Karin Jobs Arnberg

Flodaros – Anna-Karin Jobs Arnberg

Anna-Karin Jobs Anderberg fick tidigt ett starkt intresse för folkkultur. Påsömmen kom naturligt in i livet dels genom modern som broderade, men framförallt genom gammelmoster Karin Lundin som var en av bygdens stora brodöser och hade som hemyrke att brodera till dräkter via hemslöjden. Anna-Karin har gesällprov i den folkliga tekniken påsöm.

Under ca 10 år har Anna-Karin arbetat som länshemslöjdskonsulent och då fokuserat på att peppa andra till att utveckla sin slöjd samt att sprida hemslöjdens tekniker och material. Efter åren som hemslöjdskonsulent började Anna-Karin arbeta inom museisektorn, först som sektionschef och intendent på Nordiska museet med ansvar för textilierna och sedan 2015 arbetar hon som verksamhetschef på Dalarnas museum och ansvarar för samlingarna. 

Det som har varit viktigt för Anna-Karin gällande påsöm är att inte bara brodera blommor, utan att också förstå hur, varför och vad ur ett kulturhistoriskt perspektiv och hur man förvaltar och för vidare broderiskatten.

Foto: Anna Jonasson Lignercrona

 

Johanna Wallin

Helga Isager

Helga Isager – strikdesigner, medejer af Isager Aps.

Danske Isager har siden 1977 været leverandør af skandinavisk strikdesign og kvalitetsgarner i naturfibre, begge dele kendt og elsket af strikkere verden over. Garner og opskrifter forhandles i udvalgte butikker i Danmark og internationalt, ligesom Isagers grundlægger, Marianne Isager, og hendes datter og medejer af firmaet, Helga Isager, står bag en række populære strikkebøger.

Lena Köster

Lena Köster

Lena Köster, Holmsjötorp Tived. Textil konsthantverkare, spinnerska, väverska, fårskötsel och pedagog. Driver företaget ULLTråden, arbetar med kyrkliga textilier och inredningstextil. Inspireras av den folkliga slöjden och naturen. Bor med skog, åker och äng in på knuten och driver gården med olika svenska lantraser. Gillar att jobba med hela processen ex från får till en färdig produkt. Har arbetat med ullhantverk och utbildning i många år.
Kursverksamhet i hemslöjdens regi i hela landet. Specialområde är ull och hantverk och redskap för att förädla ullen.
Elisabeth Sjöberg

Lisa Linkvarn Craft & Design

Lisa Linkvarn, Elisabet Sjöberg, färgar garn. Jobbar med bla 100% silke, ull, lin och blandningar. Garn för stickning, virkning, broderi, vävning, knyppling. Har även kallfärgningskurser och säljer kallfärger. Har sin butik i sin garnbil.

Paulette Adam

Magiske Garner, Paulette Adam

Jeg afholder workshops i teknikker, som jeg er særligt optaget af. Jeg er lidt af en materialenørd og teknikfreak, så mine workshops kan nok en gang i mellem forekomme lidt nørdede 🙂 og vi kommer som regel heller ikke uden om lidt materialelære, men ikke mere end at alle kan være med.

Maria Gullberg

Maria Gullberg

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack 1989, Stockholm, och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har utvecklat en rad nya tekniker och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk. Hon tilldelades år 2019 Barbro Wingstrands stipendium på 100 000:- för sitt månggåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Maria är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut ett flertal böcker om virkning:

Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter, 1998
Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007
Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013
VIRKA!, Hemslöjdens förlag, 20013
Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 20017

Marias Garn, Maria Gustafsson

Maria Gustafsson öppnade 2006 garnbutiken Marias garn på S:t Paulsgatan i Stockholm. I butikens sortiment fanns enbart garner av naturmaterial samt hennes egna handmålade garner och stickdesign. Maria har inte kvar butiken utan jobbar idag med att designa stickat och virkat till olika garnleverantörer, veckopress och i eget namn (marias garn).

Hennes beskrivningar hittar du på Ravelry och i några garnbutiker. Maria ger privatlektioner i olika sticktekniker och håller kurser bland annat på olika stickevent (tex Strik Bornholm, KnitWork, Stickfest i Väst, Stickstämmor, Syfestivalen, FUFF och flera stickläger i Pörkenäs, i garnbutiker samt i egen regi. Maria har en mångårig kunskap i stickning och virkning och vill gärna sprida kunskapen vidare. Maria brinner för stickningen och andra garnrelaterade tekniker.

MB Form, Mira B Lindh

Mira B Lind, MB Form, har i många år specialiserat sig på just Hallandssömmen och utvecklat den till samtida produkter. Hennes broderi har tagit henne till Japan, Korea och Kina där intresset för Hallandssömmen är stort.

Nina Floderus

Nina Floderus väver Taqueté med fri mönsterbildning. Nina använder och tillverkar en skaftväxlare som är tillbehöret man sätter i sin vävstol för att kunna arbeta med den här tekniken.

Raija Öhrstedt

Raija Öhrstedt håller till i sin Ateljé Orient på Citadellet i Landskrona. Hon är även ute och arbetar och restaurerar textilier på teatrar, i kyrkor eller med slottstapeter. Sedan barnsben har hon ett stort intresse av orientaliska mattor, vilket har lett till många resor till Turkiet.

Stefan Moberg

Moberg Textil, Stefan Moberg

Jag är vävare och spinnare. Jag väver allehanda textilier, allt från skira sjalar till täta och hållbara möbeltyger. Jag spinner tunna trådar och tjocka garner i alla möjliga material. Jag kombinerar gärna dessa två hantverk och väver med mina handspunna garner, vilket ger ett levande och väldigt personligt tyg.

Som vävare får man ofta olika “specialiteter” och för min del så har det blivit tweed och japansk kasuri. För tweedvävning har jag en vävstol av märket Hattersley, en engelsk mekanisk vävstol från första halvan av 1900-talet. Jag har studerat japansk kasurivävning vid Kawashima Textile School i Kyoto, Japan.

Jag undervisar i både spinning och vävning, och föreläser om olika textila tekniker och traditioner. Som föreläsare och kursledare har jag gästundervisat på bland annat Uppsala Universitet och Beckmans Designhögskola i Stockholm.

Skovmose by Hand, Christina Skovmose

Christina Skovmose nunotovar unika produkter. Hon jobbar med siden av chiffong och pongé + bomullsväv, merinoull, silke och andra sköna fiber. Ibland växtfärger Christina silken och ullen, ibland växtprinter hon. Christina spinner även ull till garn och gärna art-yarn & flerfärgade garner.

“Jag älskar färgerna och den kreativa processen, för att skapa unika produkter som kan och bör användas”.

Maria Hjalmarson Tamme

Tamme Craft, Maria Hjalmarson Tamme 

Maria Hjalmarson Tamme har broderat de senaste 5 åren och har bl.a. studerat broderi på Västerbergs Folkhögskola, Mora Folkhögskola och Craft Camp i Estland.

Maria driver sedan 4 år handarbetsbutiken Tamme Craft.

Tant Kofta Lotta Blom

Tant Kofta, Lotta Blom

”Två pinnar och ett garn och du kan göra vad du vill!”

Utbildad på Textilinstitutet i Borås och lärarhögskolan i Mölndal. Driver sedan 10 år tillbaka den lilla firman Tant Kofta med butik ute på landet och på webben. Jag handfärgar garner och har genom åren haft förmånen att få samarbeta med flera olika designers och färga garner till deras projekt. Mina handfärgade garner finns med i flera böcker. Hönsestrik forever av Anna Bauer, #tanulltusssockar, #tantulltussvantar och #tantulltusströjor av Anna Bergman. Samt ”Sticka Vantar sockor och lite till”, ”Sticka varmt och mönstrat” och ”Sticka till vardags” av Erika Åberg. Mitt favoritmaterial är ullgarn och jag har utarbetat ”Sticka och Valka” ett sätt att skapa en ullkofta som ersätter den plastiga och miljöförstörande syntetfleecen. Uppföljaren är ”Småvalkat” där du stickar och valkar små väskor som riktigt fina att brodera på.

Tant Thea

Tant Thea, Elisabeth Magnusson

Elisabeth, en civilingenjör som förverkligade en dröm. Efter drygt 20 år inom livsmedelsindustrin fick Elisabeth anledning att fundera över vad hon ville med resten av sitt liv. Efter lite betänketid, tog hon beslutet. 2010 öppnades Tant Thea – en garnbutik full med inspiration både i form av kvalitetsgarn, uppstickade modeller och en mängd stickkurser. 

Tant Thea

TellMeYourStories, Ann-Charlotte Larsson

Ann-Charlotte Larsson har tagit fram textilkonceptet TellMeYourStories. Med detta vill hon uppmuntra oss till att skapa av personliga textilier. Ann-Charlotte har hämtat inspiration till tekniken från trasmattans värld, sin mamma vävlärarinnan Gunnel Persson och i sitt arbete som kreatör/grafisk formgivare.

Karin Kahnlund

Uppstickaren, Karin Kahnlund

Uppstickaren, Karin Kahnlund drivs av

  • glädjen i att sticka och att se något/arbetet konkret växa fram
  • stickningens alla möjligheter och variationer
  • att få vara en traditionsbärare och sprida kunskap vidare
  • få sprida kunskap i utbildning inom handstickning och maskinstickning
Wilma Malcolmson

Wilma Malcolmson

Wilma Malcolmson – Fair Isle Knitwear Designer. Knitwear designed and made in Shetland since 1982. Wilma Malcolmson, one of Shetland’s most influential and innovative designers. She established the business in 1982 after many years of considering  and developing the complexities of the craft of Real Shetland Knitwear.
Much of her collection is inspired by old family patterns handed down through the generations. All items in her collection are individually crafted to the highest standards demanded by her worldwide customer base.

Winnie Poulsen

Winnie Poulsen

Winnie Poulsen har vävt i 66 år och är en mycket omtyckt vävlärare från Danmark. Väver gärna vävnader som ska användas och gärna slitas på.

Winnie Poulsen är även känd från Vävmagsinet, som hon har producerat många saker till under sin verksamma tid samt hållit många kurser på Sätergläntan, Vävstolsmuseet, Skals Designskole och Zürcher i Schweiz för att nämna några.

HANTVERKSMÄSSA 11-14 AUGUSTI 2022 I HÖGANÄS